СПА СТОЛИЦА НА БАЛКАНИТЕ – ВЕЛИНГРАД

Има един град в България, който отдавна привлича посетители не само от страната, но и от цял свят. Велинград -един град сгушен в Родопа планина, в югозападната част на страната. Този дял от България привлича туристи не само заради богатството си на природни забележителности, чистия въздух, а най-вече заради концентрацията на минерални извори, известни със своите лечебни свойства. Хотелите във Велинград предлагат богата материална база за лечение, възстановяване и активен туризъм. Естествено, чара на Велинград е засилен и от неговата надморска височина, почти 800 метра, което предразполага за прекрасен и чист въздух, като допълнение на невероятната природа и минералните извори. Велинград се радва на мека зима и топло лято, със средна годишна температура от над 12 градуса по Целзий. С повече от 2000 часа годишно слънцегреене и влажност на въздуха от 65-70%, заобиколен от вековни борови гори Велинград е предпочитано място за целогодишнна почивка. Разбира се, има много други курорти по света, но много малко от тях могат да се похвалят с такива минерални извори, каквито можете да намерите в и около Велинград. Над 80 извора, в 4 находища на минерални води с различни физикохимична характеристика – Чепино, Лъджене, Каменица и Драгиново с темература между 40 и 98 градуса и общ дебит над 1000 литра в минута. Минералната вода във Велинград е подходяща за питейно, външно и инхалационно лечение, а показанията за профилактика, лечение и рехабилитация са основно за заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система, дихателна система, обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, бъбречно-урологични, гинекологични, кожни, функционални разстройства на нервната система. Питейното лечение е най-ефикасно близо до извора и преди допира на водата с въздуха.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Ез. Клептуза

Най-голямата забележителност и най-привлекателно място на Велинград е езерото Клептуза – най-известният карстов извор с дебит над 400 литра в секунда! Около 1930 година с общински средства е построено първото езеро на Клептуза, а иглолистните гори наоколо  се превръщат в невероятен парк и любимо място за разходки на туристите. Недалеч, източно от извора се намира пресечната точка на 24 меридиан и 42 паралел. До това мястото води маркираната туристическа пътека, чието начало е на крачки от извора. Невероятната комбинацията на минерална вода от находище Чепино и езерото Клептуза е съсредоточила в тази част на града едни от най-популярните СПА хотели – Велина, Камена, Акватоник, Селект, Клептуза и Свети Спас. Недалеч от Клептуза, в подножието на връх Сюткя се намира се намира пещерата Лепеница – двуетажна, с подземна река и езера, дължината й е 1525 м. В нея са намерени седемте пещерни бисера, които могат да бъдат видяни в Природонаучния музей в София. Източно от Велинград в околностите на с. Дорково се намира старата българска крепост Цепина, средновековна крепост, разположена северозападно от село Дорково. До нея се стига по асфалтов път. Тя е изградена на конусовидния връх Цепина. На 16 км западно от Велинград се намира планинският курорт Юндола, на границата между Родопите и Рила. Тук има изградена ски писта, а през 1981 г. се проведе световното първенство по ски бягане. На 47 км от града в Рила е разположена високопланинската местност Белмекен (2050 м надморска височина). Националният високопланински спортен комплекс “Белмекен” е уникален и многофункционален спортен комплекс, който се намира само на 140 км югоизточно от София. Разположен е на плато между планините Родопи и Рила, и е световно известен с уникалната си екологична среда и живописни околности. Язовир Батак и местността-курорт “Цигов чарк” са разположени в Западните Родопи, на 21 км от Велинград и на 7 км от общинския център Ракитово. Идеално място за отдих по всяко време на годината. Самият курорт разполага с добра леглова база от всички категории, с много заведения и ресторанти. Водите на язовира дават прекрасни възможности за водни спортове и риболов. На 28 км от Велинград е град Батак, известен със своите исторически забележителности, където се намира и една от най-старите църкви в България – Църквата Света Неделя построена през 1813 г. а така също и Исторически музей – гр. Батак. Двата резервата – Беглика (заедно с язовира “Голям Беглик”) с площ 415 ха , обрасла с вековни иглолистни дървета — и “Дупката”, природен феномен с разнообразна флора и фауна под егидата на ЮНЕСКО.

МИНЕРАЛНИ БАНИ ВЪВ ВЕЛИНГРАД

– Радонова баня – намира се в кв. Чепино, почти края на града. Водата е слабо радонова, силициево-флуорно-хидрокарбонатно-сулфатна със значително количество натрий, калций и калий, с рН 9,15, температура 42 градуса. Доказано е, че радонът оказва противовъзпалително действие и усилва образуването на витамин D в организма. След лечение с радонови бани повишеното кръвно налягане/Хипертония/ се нормализира. При болни от склероза на сърдечния мускул, кръвното налягане показва тенденция за нормализиране. Неслучайно, в близост до Радонова баня е изграден и мега комлекса – Балнеокомплекс Свети Спас.

– Вельова баня – Можете да я намерите в центъра на града, кв.Лъджене. Минералната водата е натриево-сулфатно-силициево-хидрокарбонатно-флуорна с рН 9,8 и температура 43 градуса. Използва се за лечение на стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, ставни заболявания и нарушения на периферната нервна система. Инхалации се прилагат при редица белодробни заболявания и патологични процеси на горните дихателни пътища.

– Карбонатна баня (бившата женска баня) – Обгърната от хотел Рим, преустроена и модернизирана. Водата и е хипертермална, хидро-, карбонатно-, силициево-, натриево-флуорна. Подходяща за лечение на възпалителни заболявания на стомашно – чревния тракт, чернодробно – жлъчни, бъбречни и гинекологични заболявания, а също така и при заболявания на периферната нервна система. Температурата на водата в басейна е 38 градуса, с рН 9,2.

– Кремъчна баня – В съседство с прослувутият Спа хотел Рич, в самият център на града. С температура на водата 35-36 градуса, сулфатно-натриево-силициево-хидрокарбонатно- флуорна. Подходяща за лечение на заболявания на нервната система, обменни заболявания, хипертонична болест І и ІІ степен, климактерични смущения, сърдечни неврози и невродермити.

– Кална баня – Недалеч от центъра на града, в близост до хотел Маркита, температурата на водата е 85 градуса, с дебит 60 литра в секунда и хидрокарбонатно-сулфатно-натриево- силициево-флуорен състав. Особенно подходяща за лечение на артрозни болести, заболявания на периферната нервна система и гинекологични заболявания.

– Сярна баня – Намира се в долната част на квартал Каменица. Водата е сулфатно-натри-ево-хидрокарбонатно-силициево-флуорна. Температурата на извора е 88 градуса, а в банята – 38-40 градуса. Подходяща при лечение на ставни и гинекологични заболявания, атеросклероза, хипертонична болест първа и втора степен, някои заболявания на нервната система.

Хотелите във Велинград предлагат на гостите си стил, спокойствие и уют на много добри цени.


Всички СПА хотели Велинград с отстъпки в цената и изгодни оферти за почивка!

Описания и снимки на хотели във Велинград, адреси, телефони и оценки!

Всички СПА хотели Велинград с отстъпки в цената и изгодни оферти за почивка! Описания и снимки на хотели във Велинград, адреси, телефони и оценки!